(Faal) angst

(Faal)angst

Angsten komen veel voor! Iedereen is wel eens ergens bang voor, en eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Angst heeft namelijk een functie: het waarschuwt ons. Als je oog in oog staat met een leeuw dan is angst heel relevant en kan angst ons ook helpen om de juiste beslissing te nemen (moet ik bevriezen of wegrennen).

Angst wordt vervelend als het geen functie heeft en ons toch belemmert in ons doen en laten.

Er zijn verschillende soorten angst en ze kunnen allemaal op een andere manier belemmerend werken. Vaak speelt leeftijd een rol bij wat we van angst vinden: een jong kind dat bang is in het donker vinden we heel normaal. Een tiener die ’s nachts zo bang is dat hij bij zijn ouders op de kamer slaapt is in meerdere opzichten niet meer gewenst. De angst belemmert dan een gezonde slaaproutine en tast waarschijnlijk ook het welbevinden van de tiener aan.

Faalangst is wellicht de meest bekende vorm van angst. Faalangst is letterlijk: de angst om te falen. Wat de meeste mensen niet weten is dat faalangst, naast een negatieve kant, ook een positieve kant heeft.

Negatieve faalangst belemmert je om tot goede resultaten te komen. Je krijgt voor een toets bijvoorbeeld zweethanden, je gaat trillen en kunt niet meer goed nadenken. Sommige mensen krijgen hardkloppingen (en kunnen daar weer bang door worden) of een black-out waardoor ze opeens niks meer weren van wat ze hadden voorbereid.

Positieve faalangst is de, in de volksmond, gezonde spanning die je kunt voelen als je een toets moet maken. Je voelt je dan licht gespannen, maar deze spanning helpt je juist om tot een goede prestatie te komen. Als je dicht bij een deadline komt lukt het soms juist beter om goed werk af te leveren, juist omdat je door de lichte druk nog beter kunt focussen.

Het onderzoek

Een onderzoek naar angsten bestaat altijd uit één of meerdere vragenlijsten. Daarnaast ga ik ook met je in gesprek. Ik wil graag weten wanneer de angst zich voordoet, hoe die zich uit en wat je al gedaan hebt om met de angst om te gaan. Vanuit het onderzoek komen adviezen die je zullen helpen om beter met je angst om te kunnen gaan. Soms kun je helemaal van je angst afkomen, soms kun je er prima mee zijn zonder dat het je dagelijkse functioneren beperkt of belemmert.

(zie voor begeleidingsmogelijkheden: behandelingen)

vergoeding

De praktijk heeft een zorgcontract (jeugdwet) met de regio Foodvalley.

Onder deze regio vallen de volgende gemeenten: Ede, Veenendaal, Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen (Foodvalley).

Woon je in één van deze gemeenten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoed onderzoek. Of er sprake is van een vergoeding hangt af van de hulpvraag. Neem even contact op voor meer informatie!

Voor alle onderzoeken gelden algemene voorwaarden: https://www.nvo.nl/zoek-een-pedagoog/algemene-voorwaarden.aspx

Heeft u een klacht? Meldt deze dan eerst bij de praktijk. Samen proberen we uw klacht op te lossen. Lukt dat niet? De praktijk is aangesloten bij een geschillencommissie: https://www.p3nl.nl/